Kredi Çıkmıyor Ne Yapmam Lazım?
Bankadan kredi çıkmıyor ne yapmam lazım? Bankaların sunduğu bankacılık ürünleri arasında, birçok kredi türü bulunuyor. Bu kredilerin farklı faiz oranlarıyla, vade, ödeme seçenekleri ve koşullarıyla verilmesinin nedenleri farklı. Bankalar kredi verirken geri ödemesini almak isterler.
Bu nedenle belirli kriterler ile tüketicilerin ödeme koşullarını incelerler. Bu bazı yöntemlerle olmaktadır. Tüketicilerin birçoğu kredi alamamaktan şikâyetçi olsa da bu olumsuz cevap sadece banka lehine değil, tüketici lehine bir durumdur. Gelir durumu iyi olmayan tüketicilerin birçok kriteri incelenir ve ödeme yapabileceği azami tutar banka tarafından belirlenir. Geliri ödemeye uygun olmayan tüketicilerin ise kredisi olumsuz sonuçlanır.
Kredi Notunun Kredi Kullanımına Etkisi
Kredi notu; tüketicilerin limit doluluk oranları, banka ürün kullanımları, düzenli ödeme alışkanlarını yansıtan bir puanlama sistemidir. Bu puanlama sistemine göre bazı riskler belirlenir. Çok riskli, orta riskli, az riskli, yüksek ve çok yüksek gibi puanlama durumu gerçekleştirilir. Bu durum belirli kriterlere göre yapılır.
Bu kriterler;
- Düzenli ödeme
- Diğer bankalara ait kredi ürünleri
- Diğer bankalara ait kredi kartı ve KMH ürünleri
- Ödeme alışkanlıkları
- Fatura ödeme alışkanlıkları
- Limit doluluk oranı
- Borçlanma oranı
- Banka çalışma süresi
Bu etkenler arasında bulunan fatura ödeme alışkanlıkları çoğu kişinin önemsemediği durumlar arasındadır. Artık tüm faturalar online işlem ile ödeniyor ve fatura ödeme durumu da kredi notunu belirlemede kriterler arasında giriyor. Bazen kredi notunuzun düşme nedeni GSM faturalarınızı düzenli ödememeniz olabilir.
Düzenli Ödeme Alışkanlığı
Düzenli ödeme alışkanlığı, banka nezdinde sizin güvenilirliğinizi ispatlayıcı kriterler arasında yer alıyor. Farklı banka ürünlerini kullanıyorsanız ve bankalarla sorun yaşadıysanız bu durum kredi notunuza yansıyor ve bankadan kredi kullanmanızı olumsuz yönde etkiliyor. Düzenli ödeme alışkanlığı bazen yanlış anlaşılabilmektedir. Gününden önce ödeme yapmanız sizlere artı kazandırmadığı gibi gününde ödeme yapmamanız size eksi kazandırıyor. Son ödeme tarihlerinizi sürekli takip etmeniz bu anlamda önemli.
Daha Önce Bankalarla Çalışmamak
Daha önce her hangi bir banka ile çalışmamış, banka ürünlerinden kullanmamışsanız kredi notunuz 0 puan olarak yansıyacaktır. Bu durumu çözüme kavuşturmak adına her hangi bir bankadan kredi kartı başvurusu yapmanızı tavsiye ederiz. Genellikle kredi kartınız geldikten sonra 3 aydan sonra kredi puanınız oluşmaya başlar. Düzenli ödemenize uygun olarak daha emin adımlarla bankaların güvenini kazanırsınız.
Kredi Çıkmazsa Yapılması Gerekenler
Bankadan kredi çıkmamasının nedenleri arasında kredi notunuzun düşük olması, gecikmede gözükmeniz, daha önce bankalar ile hukuki sorun yaşamanız bu anlamda çıkmaması için nedendir. Yapmanız gereken öncelikle borçlarınızı bir kenara yazmanızdır. Düzenli olarak son ödeme tarihlerine uyarak bir müddet düzenli ödeme yapmalısınız. Fazla banka kartınız var ise bunları azaltmanız sizin için daha mantıklıdır. Bankaların gözünde çok fazla kredi kartı ve kredi olumsuz olarak değerlendirilir. Fatura ödemelerini düzenli yapmalısınız. Kredi notunuzu 6 aylık periyodda yükseltmek için borçluluk oranınızı düşürmeli ve limitinizi artırmalısınız.
Bunun dışında bankalardan alacağınız sigorta ve yatırım gibi hizmetler sizin genel mali durumunuzun iyi olduğunu gösterir. Bunun yanı sıra mevduat hesabı olarak vadeli ya da vadesiz bir ürün kullanmanız, banka tarafından güvenilir olmanızı sağlar. Kredi çıkmaması hiç çıkmayacağı anlamına gelmez. Öncelikle kredinize olumsuz yanıt aldığınızda kendinize şu soruyu sorun. Siz olsanız kendinize kredi verir misiniz? Cevabınız hayır ise bankanın size kredi vermesini beklemeyin. Öncelikle ödeme gücünüzü artırın ve varlıklarınız borçlarınızdan daha yüksek bir seviyede olsun. Bu adımlar ile 6 aylık süreden sonra kredi kapılarınız açılacak.